Meteen naar de inhoud

Help elkaar met voorraadkast Klaaswaal

  Voorraadkast

  Sinds 10 april april hangt er een bijzondere kast aan de zijmuur van gebouw De Hoeckenisse in Klaaswaal: de Voorraadkast. Wie iets nodig heeft kan er iets uit pakken, wie iets over heeft kan er iets in achterlaten. De Voorraadkast is gevuld (houdbare) levensmiddelen zoals soep, rijst, koek, potjes groente, jam, chips en macaroni, maar ook artikelen als koffiefilters en zelfs maandverband. Het is een initiatief van de Kerk van de Nazarener in Klaaswaal.

  “We wilden er eerst een minibieb van maken”, vertelt Frank van den Akker, die met zijn kerk het initiatief nam voor de Voorraadkast. “Maar de inflatie van de laatste tijd maakte ons duidelijk dat het een voedselkast moest worden. Er is in Nederland steeds meer stille armoede, ook in de Hoeksche Waard. Steeds meer mensen maken gebruik van de Voedselbank, of zitten maar net een paar euro boven die grens. Energie, benzine, maar ook boodschappen: alles is duurder geworden. De Voorraadkast is er voor iedereen die net even wat extra’s kan gebruiken.”

  Gratis brood

  Er is bewust gekozen de Voorraadkast te plaatsen bij gebouw De Hoeckenisse, omdat hier ook de Openbare Bibliotheek is gevestigd. Tijdens de openingstijden van de bibliotheek kan daardoor ook gratis brood worden meegenomen uit de vrieskist onder de trap, binnenin het gebouw. Dit brood is hiervoor speciaal door supermarkten uit de regio gedoneerd. “De Hoeckenisse is een plek waar je onopvallend kunt aanlopen om wat uit de kast te halen, of juist om iets erin te zetten. Zo helpen we elkaar”, vertelt Willemijn Wytzes. Zij is een van de initiatiefnemers van de Voorraadkast en zorgt ervoor dat die niet leeg raakt. Ook controleert ze of er geen producten in staan die over de datum zijn. Bang voor misbruik is ze niet. “We gaan ervan uit dat mensen goed met de Voorraadkast om zullen gaan”, zegt ze. “En we hopen natuurlijk vooral dat mensen uit Klaaswaal en omgeving de weg naar de Voorraadkast weten te vinden.”

  Duurzaam

  De Voedselkast zelf is gemaakt door Bas Ampt (20), een jong kerklid uit de Kerk van de Nazarener, waarbij hij heeft gebruik gemaakt van gerecycled hout. Dat past binnen de visie van de gemeente om niet alleen goed te zorgen voor elkaar, maar ook oog te hebben voor het milieu. Gebouw De Hoeckenisse staat naast de brandweerkazerne in Klaaswaal.